Mieszcząca się w XIX – wiecznej krakowskiej kamienicy restauracja Bottiglieria 1881 w 2020 roku dołączyła do zaszczytnego grona lokali gastronomicznych mogących pochwalić się gwiazdką Michelin.
Na jej sukces zapracował zespół prawdziwych pasjonatów w składzie: Przemysław Klima (współzałożyciel i Head Chef ), Paweł Kras, Tomasz Mierzwa, Bartosz Lenda, Kacper Kosewski oraz Michał Drozdowski.
Aktualnie, z powodu zawieszenia działalności warszawskich: Atelier Amaro ( gwiazdka Michelin w 2013 roku ) i Senses ( gwiazdka Michelin w 2016 ), Bottiglieria 1881 jest jedyną w ten sposób docenioną restauracją w Polsce wciąż otwartą dla gości.
Fine dining w nowoczesnym wydaniu
Sam lokal jest butikowy, może pomieścić łącznie 35 osób – co przekłada się na korzyść dla jego gości. Bowiem Bottiglieria 1881 to miejsce, w którym każdy przybyły dostąpi nie tylko prawdziwej uczty dla zmysłów, lecz co istotne, może poczuć się swobodnie – jak w domu. Eleganckie wnętrze z otwartą kuchnią wypełnia swobodna, różnorodna muzyka zaś doskonale przeszkolona, uśmiechnięta obsługa sprawia, że w restauracji nie jest „sztywno”. Pomysł na prowadzenie lokalu właśnie w takiej swobodniejszej, cieplejszej atmosferze to pomysł Przemysława Klimy, który doświadczenie zawodowe zdobywał zarówno w odznaczonych gwiazdkami Michelin zagranicznych restauracjach: Kadeau i Noma, rodzimych Atelier Amaro oraz Senses, jak również w bistro Supperlardo. Warto w tym miejscu dodać, iż Przemysła Klima już po raz drugi z rzędu znalazł się na liście 100 najlepszych szefów kuchni na świecie w prestiżowym konkursie The Best Chef Awards.
Menu w zgodzie z naturą
W Bottiglieria 1881 menu zmienia się w zależności od pór roku. Obecnie ( listopad 2022 ) do wyboru mamy ( łącznie z amuse – bouche oraz petit fours ) dwa rodzaje menu degustacyjnego:
- Pełne Doświadczenie
- Zapoznanie
Dodatkowo możemy skusić się kawior, ostrygi lub sery. Serwowane potrawy są minimalistyczne – składają się jedynie z kilku składników. Nie ma tu jednak żadnej przypadkowości, gdyż każdy z nich, oprócz tego, że jest starannie dobrany to idealnie współgra z pozostałym komponentami. Smak, zapach, tekstura oraz sposób podania zamówionych potraw cieszą niemal wszystkie zmysły spożywających posiłek. Przemysław Klima o swojej kuchni mówi następująco „(…)przekracza granice, przywołuje wspomnienia i odkrywa smaki z dzieciństwa. Pomaga też poznawać nieznane połączenia i tworzyć nowe wspomnienia”.
Restauracja stawia na wysokiej jakości produkty od małych, lokalnych dostawców stosujących dawne metody produkcji. Wszystko odbywa się w zgodzie z porami roku, bez zbędnego, sztucznego przyśpieszania wzrostu. Świeże, starannie wyselekcjonowane ekologiczne produkty uzyskane w ten sposób są gwarantem najlepszego efektu finalnego, czyli dania serwowanego w tym lokalu.
Na szczególną uwagę zasługuje również doskonały i szeroki wybór win serwowanych w Bottiglieria 1881, pochodzących głównie z centralnej Europy, z Czech, Węgier czy Austrii. Zostało to oczywiście docenione przez inspektorów Michelin.
Restauracja Bottiglieria1881 znajduje się w Krakowie na ulicy Bocheńskiej 5.